De logopedist werkzaam in speciaal (basis)onderwijs heeft als belangrijkste taak het behandelen van logopedische stoornissen die een relatie kunnen hebben met het volgen van onderwijs door het kind. Logopedische stoornissen worden grofweg opgedeeld in taal- en spraakstoornissen. Met name vanwege de expertise op het gebied van communicatieve vaardigheden, taalontwikkeling en taalstoornissen is het wenselijk de logopedie ook nauw te betrekken bij de Mondelinge Taal in de klassen.
Nienke Roelofs-van Dijk is als logopedist werkzaam bij ons op school. Zij studeerde af aan de opleiding Logopedie en Foniatrie op de Hogeschool Nijmegen. Regelmatig volgt zij na- en bijscholingen ter specialisatie op het gebied van onder andere Down syndroom, autisme, sensorische informatie verwerking, PECS, OMFT en video interactietraining. Daarnaast houdt zij recente ontwikkelingen bij door vakliteratuur te bestuderen en door deelname aan een kwaliteitskring van de NVLF.
Alle nieuwe leerlingen op school de Lans worden logopedisch gescreend.
Hierbij wordt gekeken naar:
-communicatie(-voorwaarden) en communicatieve redzaamheid,
-taal (taalbegrip en –productie),
-spraak (verstaanbaarheid),
-gehoor,
-afwijkend mondgedrag,
-stem, stotteren
-eten en drinken
Indien nodig wordt in overleg met ouders/ verzorgers, de leerkracht, andere betrokken therapeuten en eventueel de orthopedagoog of IB-er, onderzoek gedaan en evt. logopedische therapie opgestart. Deze therapie vindt individueel plaats of in een groep(je). In een aantal klassen wordt communicatieles gegeven. Hierbij wordt aangesloten bij de individuele doelen Mondelinge Taal.
Tijdens de therapieperiode worden alle betrokkenen rondom het kind begeleid en geadviseerd. Voor ouders betekent dit soms dat ze praktische tips krijgen om thuis te oefenen.
Op school De Lans werken we met ‘Totale Communicatie’. Daarbij wordt alles ingezet om een leerling zo goed mogelijk te ondersteunen en aan te sluiten bij het communicatieniveau. Denk hierbij aan o.a. voorwerpen, foto’s, plaatjes, tekeningen, gebaren, PECS, geschreven woord en Geef me de 5
De logopedist ondersteunt en instrueert de leerkrachten. Zo ontstaat er een samenhangend geheel waardoor ook in andere lessen wordt gewerkt aan de aandachtspunten wat betreft taal, spraak en communicatie.