Het Speciaal Onderwijs (SO 4-13 jaar)
Vanaf hun 4e levensjaar zijn kinderen welkom op het SO van onze school. Sommige kinderen starten al op hun 4e jaar, andere leerlingen stromen op een latere leeftijd in. Het komt ook voor dat kinderen in de loop van een schooljaar instromen. Alle leerlingen krijgen les van vaste leerkrachten en onderwijsondersteuners. Dagelijks wordt er gewerkt aan gevarieerde doelen over verschillende domeinen.
Sociale en emotionele ontwikkeling en Burgerschap
Op onze school vinden we het belangrijk om onze leerlingen mede op te voeden tot verantwoordelijke en actieve leden van de gemeenschap. Daartoe beschouwen we de klas en de school als oefenplaats. Leerlingen leren dat zij deel uitmaken van de gemeenschap die de klas en school vormt en leren daar een bijdrage aan te leveren. Ze leren oog en oor te hebben voor anderen, zich verantwoordelijk te voelen voor het algemeen belang: initiatiefrijk, zorgzaam en betrokken. Gedurende de gehele schooldag wordt er gewerkt aan de sociale en emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Wie ben ik? Hoe ga ik om met de ander? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?
Periode onderwijs en creatieve vorming
Vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, meetkunde en biologie worden in periodes gegeven. Voor een langere tijd staat een vak centraal, de leerlingen verbinden zich intensief met een thema. De lesstof gaat leven in de klas en de leerlingen maken op deze manier kennis met de wereld om hen heen. De leerlingen beleven en verwerken de lesstof in een periodeschrift per periode. Er wordt gewerkt in twee periodes per schooljaar. Door middel van de creatieve vakken leren de leerlingen zich op verschillende manieren te uiten en ontdekken ze hun talenten. Binnen ons onderwijs nemen de creatieve vakken een belangrijke plek in (o.a. de kunstvakken als de ambachtelijke vakken). Deze vakken bieden de leerlingen de mogelijkheid andere kwaliteiten te ontwikkelen naast cognitieve vermogens. In de klassen worden lessen gegeven zoals vormtekenen, schilderen, boetseren. Een ander aspect van de creatieve vorming in ons onderwijs is de verwerking van de lesstof. De leerlingen maken zich de lesstof eigen door deze op verschillende manieren te verwerken. Te denken valt hierbij aan het maken van een periodeschrift.
Cognitieve/schoolontwikkeling
In het zijn SO de CED leerlijnen de onderlegger voor het onderwijsaanbod. De leerlingen krijgen de doelen vanuit de leerlijnen aangeboden die passend zijn bij hun eigen mogelijkheden. Op deze manier kunnen we elke leerling individueel recht doen en zo goed mogelijk onderwijs op maat te bieden. Door het leerstofaanbod op te delen in leerlijnen (kleine stapjes in de leerstof) kunnen we goed aangeven welke stof de leerling op dat moment moet oefenen. Rekenen en taal zijn belangrijke vakken om later zo goed mogelijk mee te kunnen doen. Daarom besteden we er veel aandacht aan.